SPRING UD SOM SKOVLØBER

Er der noget, man som løber ser frem til, er det foråret! Det, at solen titter frem og giver os sund kulør på kinderne. At vi kan smide det varmende løbetøj og få det kortere, mere luftige tøj på. Der er forår i luften, og hvor oplever man det bedre, mere intenst end på en løbetur i den lysegrønne skov.

For en løber er der ikke meget, der kan give champagnebobler i blodet som den første tur i en nyudsprunget bøgeskov, hvor anemonerne dækker bunden som et væg-til-væg-tæppe, og termometeret viser tocifrede tal. Skoene føles lidt lettere, når de kysser den bløde skovbund, der svarer tilbage så venligt og blidt. Den let fjedrende kontakt med underlaget er som at genetablere kontakten med en længe savnet ven. Det er svært ikke at begejstres, og tempoet ryger nemt lidt i vejret. Der er i det hele taget mange fordele ved at lægge dele af sit løbepensum i forårsskoven. Fordele, som rækker kalenderåret rundt, men som er nemmest at kickstarte, når skoven byder sig allermest til.


SKOVEN STYRKER LØBET

Den bløde skovbund, de mere faste stier og de større grusveje giver variation til løbet. Det er sundt for fødder og ben, at underlaget ikke er af konstant hårdhed som asfalt og beton. Løb i skovens ujævne terræn styrker led, sener og koordinationsevner. Fødderne skal ikke bare føres frem skridt for skridt, men sanserne skal arbejde sammen. Man skal tage kortere og hurtigere skidt for at tilpasse sig skovens udfordringer. Og fordi kroppen i mindre grad påvirkes det samme sted igen og igen, kan det bevirke, at man oparbejder en ny form for styrke og balance og i det lange løb oplever færre overbelastningsskader.

Spætterne bejler til hinanden med de rytmiske, hurtige bankerier på de høje bøgestammer. Fra skovsøen lyder frøernes ivrig,e kvækkende kærlighedsserenader. En musvåge kommer lydløst svævende og lægger sig i tryg afstand. Den holder øje med, at du ikke kommer for tæt på redetræet. Sanseoplevelserne ligger for dine fødder i forårsskoven.



NATURLIG FARTLEG

En tur i skoven er sjældent en tur på en jævn, lige vej. Derimod giver skovens ofte kuperede terræn en naturlig form for fartleg, og når man suser op og ned ad bakkerne bruger man hele kroppen på en særdeles dynamisk og alsidig måde forhold til løb i byen eller en flad landevej. Det ligger lige for at give den lidt gas op ad bakkerne eller hen til den næste store eg. Det er helt umuligt at undgå, at pulsen med jævne mellemrum stryger til tops – hvilket især er en fordel for løbere, som ønsker at blive hurtigere og oparbejde en større eksplosionskraft. Løb i skoven fungerer helt automatisk som en god gang intervaltræning og kan dermed være en effektiv og nydelsesværdig genvej til topformen.


INTET KRAV OM SÆRLIGT UDSTYR

Skovløb, cross, off-road, terrænløb, trailløb, eller hvad man vælger at kalde løbeturen i grønne omgivelser, stiller ikke større krav til udstyr end løb på landevej. Man kan sagtens lægge ud med at løbe i de sko og det tøj, man ellers løber i i foråret: en kortærmet bluse og knætights. Langskaftede strømper eller lange tights kan være en fordel, hvis underskoven er tæt – for at beskytte underbenene. Ligesom en langærmet let bluse kan være at foretrække, dels for at beskytte overkroppen mod rifter fra svirpende grene dels for at holde varmen frem til at de varmere temperaturer også finder vej til skoven. Kaster man sig ud i løb, hvor underlaget er løst og mudret og mere teknisk udfordrende, giver det god mening at hoppe i et par trailsko, som har bedre kontakt med underlaget og står bedre fast.


FIND RUNDT I SKOVEN

Der findes en række ruteplanlæggere på nettet, hvor man nemt får et overblik over løberuter i skovområderne rundt om i landet. Med et mere avanceret GPS løbeur kan ruterne overføres til uret og fungere som en udmærket guide i skoven. Trailruter på mountainbikespor er ofte markeret med skilte i skoven og findes ligeledes på kort på bl.a. Naturstyrelsen.dk

og udinaturen.dk. Spørg andre, f.eks. løbeklubber der løber i skoven, hvor de bedste stier findes.


AF STI AFSTED

  • Forårsskoven er det perfekt sted at løbe, når man vil opleve ro i sind og krop. Lyset, der er farvet grønt af pure små bøgeblade, er livgivende. Det er meget inspirerende og afslappende at færdes i skoven, når forårets komme vækker det hele til live. Samtidig med at den fysiske form får et kæmpe boost. Duftene, lydene og de smukke synsindtryk venter derude – det er bare med at hoppe i løbetøjet og komme af sted.

FAKTA

CROSS COUNTRY

(Også kendt som terrænløb eller cross) er en løbedisciplin inden for atletikken, som foregår på afmærkede ruter i skoven. Til DM i cross konkurrerer løberne på brede, regulære, afmærkede stier på et underlag af græs, grus, mudder og sågar vand. Der konkurreres på rundstrækninger á fx 2 km - i alt 8 km for kvinder og 10 km for mænd (DM Lang Cross).

TRAILS

(Også kendt som trailrunning, trailløb eller offroadløb) er blevet et populært ord for alle former for løb, der ligger uden for den brede skovvej. Officielt løber man trail i kuperet terræn, og der konkurreres typisk på ultra-distancer fra 25 km (DM Kort Trail) og op til 75 km, (DM Lang Trail er 60 km). Stierne er sjældent så brede som i cross - tværtimod løbes trail typisk på små sport, mountinbikespor og dyrestier.